Güncel: İlmi Araştırma Sayı 96

Güvercin Beyninde Şaşırtan Buluş

Houston’da Baylor Üniversitesi Tıp Okulu’nda çalışan iki bilim insanı, güvercinlerin beyninde dünyadaki manyetik alanları algılayan nöronlar keşfetti.

Kuşların, dünyadaki manyetik alanların yerini algılayabiledikleri 1960’lardan beri biliniyor.

“Magnetoreception” diye adlandırılan bu özelliğin nasıl işlediği ise henüz açıklanabilmiş değil.

Discover Magazine’de yayımlanan habere göre, ABD’deki Baylor Üniversitesi Tıp Okulu’nda, Le-Qing Wu ve David Dickman isimli bilim adamları, güvercinler üzerinde yaptıkları araştırma sonucunda, bu hayvanların beyinlerinde yeryüzündeki manyetik alanların özelliklerini kodlayan 53 nöron keşfettiler. Manyetik algılama anlamına gelen “magnetoreception” mekanizmasının çözülmesi yolunda önemli bir adım olarak nitelendirilen bilimsel çalışma sayesinde, beynin hangi kısımlarının bu özelliğin işleyişinde rol oynadığı ortaya çıkarılmış oldu.

Ancak, Wu ve Dickman elde ettikleri bilgilerin magnetoreception bilmecesini çözmeye yetmediğini, hatta durumu daha da karmaşıklaştırdığını belirtiyor.

Şimdiye dek, kuşların manyetik alanları algılamasını sağlayan dedektörlerin gözlerinde ve gagalarında olduğu hipotezleri ortaya atılmıştı. Fakat son araştırma, bulunan nöronlarla bu iki uzvun bir bağlantısı olmadığını gösteriyor.

www.cumhuriyet.com.tr

http://harunyahya.org/tr/Makaleler/115920/Guncel-Ilmi-Arastirma-Sayi-96