HÜCRE İÇİNDE MİNERAL YAPAN YENİ BİR BAKTERİ TÜRÜ

Yeni bir fotosentetik bakteri türü bulundu.


Bu bakteri, kendi organizması içerisindeki kalsiyum, magnezyum, baryum ve stronsiyum karbonatlar gibi minerallerin oluşumunu kontrol edebilme özelliğine sahip.


Bu biyomineralizasyon işlemini bakterinin nasıl yaptığı ise halen bilinmiyor.


Fotosentez yapan siyanobakteriler uzun zamandır bilim adamlarının ilgisini çekiyordu. Bu bakteriler, oksijen ürettiklerinden aslen Dünya’daki ekosisteme çok büyük bir katkı sağlarlar.  Bazı siyanobakteriler ise hücrelerinin dışında kalsiyum karbonat oluşturabiliyor. Karbonat üretimine dair 3.5 milyar yıllık kaya örnekleri çoktan bulundu. Bugüne kadar bulunan en eski siyanobakteri ise 700 milyon yıllık.


Bilim adamları, 3.5 milyar yıllık karbonat örnekleri barındıran kayalar buluyorsak, bu kadar eski siyano bakteriler de olmalıdır diyerek yola çıktı. Ve Mexico’daki bir krater gölünde kazı çalışmalarına başladılar.


Burada yapılan çalışmada Candidatus Gloeomargarita lithopra ismi verilen yeni bir siyanobakteri türü keşfedildi.

Bu mikro organizma, 270 nanometre (metrenin 270 milyarda biri) kadar hücre içi kalsiyum karbonat nanoparçacıkları üreten bir biyomineralizasyon mekanizması kullanıyor. 


Bir diğer ilginç özelliği ise, stronsiyum ve baryumu biriktirip, karbonat bünyesinde birleştirebilmesi.

·         Fotosentez siyanobakterinin ışık enerjisi elde etmesine yardımcı olur, bu enerji de oksijeni dışarı atarken, karbondiyoksitten organik madde üretir.


·         Tebeşir, mermer ve kireç taşı gibi maddeler kalsiyum karbonattan yapılır. Ve kalsiyum karbonat da, mercanları, salyangoz kabuklarını, diğer hayvanları ve stromatolitleri oluşturur.

Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/05/120511101352.htm